» Меню сайта

» Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 4090

» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

» Форма входа

Главная » 2011 » Октябрь » 30 »
17:52



Вночі снилася мама. Стояла на горі, на яку вона дряпалась, і не хотіла подати руку. Аж коли вона зовсім вибилась із сил і от-от мала зірватися в прірву, мама кинула їй кінець великої чорної, ще бабиної, хустки. Вона вчепилася з усіх сил обома руками за хустку, відчуваючи, як тріщить під її вагою перетлілий турецький шовк.

Розбудило неприємне виття. Та, що раніше спала, тепер качалася по ліжку, скиглячи:

– Ну пожалуста, ну пожалуста... мнє плохо... очень плохо... я уміраю...

– Наркоманка! -- тривожним шепотом сповістила відьма, тереблячи свою русу косу. – Бачиш, як ломить її? Це ще гірше, як горілка!.. Мій, коли випити хотів – то ставав, як скажений, а цю – ще й болить! О-о, тепер я вірю, як отак-о скрутить – про все забудеш... Але ж... все одно – не про дитину. Дитина – вона ж іще більше болить, ніж рана в серці... Он в мене – п’ятеро, як пальців на руці, і кожен болить... А вона... Чи це є такі жінки, чи Бог розум відбирає?.. Може й так... Але ж діти – це діти! Ти ж знаєш, що в неї дитина чи то з голоду вмерла, чи від передозіровки?.. Воно, сучисько, дитя своє замість молока маком поїло, щоб те не плакало...

Тут рипнули двері і відьма, маючи косою, стрибонула під свою ковдру. Зайшла медсестра зі шприцом – до наркоманки і несхожа на лікарку жінка – до неї. Поклала на тумбочку целофановий мішечок з абрикосами. Зразу запахло ранковим садом, білим світом і дитинством. Правда, у селі такі великі жовтогарячі абрикоси не росли. Росли морелі, дрібненькі, волокнисті – по лісосмугах, і трошки більші – коло хат. Біля їхньої теж цвіла щовесни рожевою хмаркою мореля. Першою зацвітала. Але ніколи не дозрівала. Сусідські діти, доки ще були на кутку, зеленцем обносили. А тепер – не знати...

– Ну як настрій? –Запитала жінка привітно, присівши обережно поряд на синю ковдру. – Бачу, непоганий. Думаю, скоро вас випишуть. Поїдете додому... Так я щось не зрозуміла: в той день ви повернулися додому одна? Пізно увечері... Десь біля дванадцятої? І що? Що ви побачили, коли зайшли у квартиру?

І враз свіжі пахощі ранкового саду поглинув важкий дух біди і... смерті.

– Вам не хочеться про це згадувати? – здогадалась жінка, втупившись в неї враз скрижанілими очима.

Жінка вгадала. Найбільше у світі їй не хотілося згадувати той вечір. І жінка не наполягала. Залишивши в поліетиленовому кульку абрикоси, пішла. І знову запахло, але вже ранньою осінню, фруктами, впереміж із ліками...



Після прощання з Аллою легка тривога трохи зіпсувала Ясочці гарний настрій. Невже Алла знову збирається щезнути? – журилася. Бо все-таки, якою б Алла не була шалапутною, а таки єдиною близькою людиною Ясочці в цьому величезному, чужому, а тому безлюдному місті. То тільки звіддалеки, із села, здається, що в цьому Києві рай. А насправді, гірше, як у лісі. Нікому до тебе діла нема. Можна впасти на вулиці, вмерти – ніхто не підійде. Будуть іти собі, як попри того дідка, що раптом зів’яв і сів хрящем просто під ноги перехожим... Кількоро навіть перечепилися через діда, і – хоч би що... як через колоду. А дідок же акуратненький, видно, що не п’яниця і не бомж. Якби це в селі сталося, Ясочка зняла б крик. Але тут... як у лісі... Кричи не кричи, хіба поглядом ковзнуть. Як дерев’яні, одна різниця, що рухаються. І хоч би тобі міліціонер якийсь завалящий... Лиш охорона в магазинах. Ясочка кинулась до тих бевків, але вони лиш тупо бовкнули: "ето нє наша тіріторія”, і відвернулись. Одна добра душа знайшлася – молодичка, що морозивом недалечко торгувала: викликала по мобільнику "швидку”, і, доки та приїхала, Ясочка трусилася злякано коло діда і просила Бога, щоб дід не вмер.

Але чого це вона про того старого згадала? А того, що скоро по тому занедужав тяжко Микита Платонович. Це було вранці. Прокинувшись, Ясочка здивувалася, що він не озивається до неї зі своєї кімнати і тихенько зазирнула у відчинені двері. На неї війнуло запахом ліків, хвороби і старості. Микита Платонович лежав на своєму плюшевому дивані і ледве зіпав. Він знову здавався старим, як світ, і смертельно хворим. Побачивши Ясочку, якось аж наче винувато сказав:

– Ну, от – розклеївся... Та – то пусте, мине... Не лякайтеся – не вмру... Принаймні, сьогодні, – намагався жартувати, щоб розвеселити перелякану Ясочку. – А вас би просив викликати лікаря, – і начитав по пам’яті номер. – І ще... чи не могли б ви, панно Ядзуню, сьогодні відпроситися з роботи – маємо обговорити з вами одну важливу справу...

– Як скажете... – І Ясочка кинулась викликати лікаря, просячи Бога, щоб Микита Платонович не вмер. А потім хотіла заварити чай, але Микита Платонович попросив сісти біля нього. Ясочка слухняно сіла, задихаючись від важкого духу ліків, хвороби і старості. Її знову лякав цей чужий старий чоловік. Хотілося схопитися, втекти... геть з цього музею, з його антикваріатом, з експонатами і схожого на музейний експонат чудного господаря!

Але його очі, чисті, небесно-безневинні, величезні на худенькому восковому личку... очі покинутої дитини – не пускали Ясочку. Вона знову відчула, цей благальний, сирітський погляд пробуджував у її дитячій душі щось сильне, зворушливо милосердне, наче материнське... Їй хотілося захистити цього безпомічного хворого чоловіка, але не так, як дідка на Хрещатику, а наче свою власну дитину. Ясочка не розуміла, що з нею діється, але коли Микита Платонович раптом жалібно попросив, зазираючи їй у самісіньку душу невинними дитячими очима: – Погладь мене, Ясочко, – і підставив голову, обтягнуту туго жовтою шкірою, порослою ріденьким сивим пушком, вона без огиди провела долонькою по маківці, мало не плачучи від щемного жалю і нежданої ніжності до Микити Платоновича.

– Королево моя... – вдячно прошепотів Микита Платонович.





– Тебе стережуть, як королеву... – наче зверхньо, а насправді заздро сказала Елеонора. – Видать, сподіваються на сарма, ну, коли тебе виколупувати з трюму родня твоя завалить... Ілі хахаль... Ілі он в бєґах? Нєвменяємость, дорогая, здєсь стоїт бабкі... І вобше, мнє кажеться, к нам скоро шестьору подсадять. Так што – гоні дальше туфту.

Вона мало що зрозуміла з цеї балачки, хіба те, що до них у палату ще когось підселять. І справді, того ж дня привели дебелу жінку середніх років, яка говорила, наче радіо. Ставала біля вікна як укопана, стовпом, і говорила, наче репродуктор біля сільради. Безперестанку, про все на світі і наче й до толку. Спочатку були новини з Верховної Ради. Там не хотіли приймати якусь реформу і закон про підвищення пенсії в другому читані. Прокоментувавши досить дошкульно бездіяльність брехунів-живолупів, обранців-бусурманців, жінка з великим піднесенням переключилася на тему президентських виборів.

–Гражданє слов’янє! – з почуттям звернулася до ворон, що діловито порпалися на смітнику в кінці двору, наче городяни на секонд хенді, – только в союзє трьох братскіх народов ми достігнєм росцвєта нашіх государств. – І враз посуворівши, відкарбувала, як з трибуни: – Наш вибір – Янукович! Тому що – діловий, надійний, працьовитий, красивий, симпатичний, крепкий, тому що -- патріот! І все може!

А далі піднесено-проникливо: – Не вірте аморальній владі! Не слухайте її прихвоснів – московських політтехнологів! Наш президент – Ющенко. Ющенко – так! Антинародну владу – геть!!! Злодіїв – на нари! Студентів – на пари! Дітям -- безкоштовну освіту! Молоді – безпроцентні кредити! Старим і хворим – безплатні ліки!

Раптом голос її неприємно заскрипів: – Пане Ющенко! Будьте обережні! Ваші жінка і діти – громадяни Америки! Вони...

Під дверима почулися кроки, клацнув замок і жінка злякано вмовкла.



У двері подзвонили: прийшов лікар. Точніше – лікарка. Стара, сердита, як всі дільничні лікарі, з колючими чіпкими очками. Побачивши розчервонілу Ясочку, осудливо хмикнула, і, нюшкуючи на всі боки, як голодна лисиця, що заскочила на чуже обійсті, почухикала у кімнату до Микити Платоновича.

– Хох-хох, а чого ж це ви так, Платоновичу, розхворілися, коли коло вас, як я бачу, такі гарні дівчата крутяться? – тикаючи у вутлі груди Микити Платоновича стетоскопом та позираючи осудливо на Ясочку, бідкалася лікарка.

– Це моя племінниця, – строго обірвав бідкання хитрої лікарки Микита Платонович.

– Ну що ж, – зібрала лікарка в курячу гузку напомаджені губи, – та ж історія: серце. Бережіть серце, Платоновичу. Поїдете у Феофанію чи вдома будемо лікуватися? Але я би радила – в лікарню, бо з такими... сестричками...

– Раїсо Марківно, я ж уже, здається, вас познайомив: це моя племінниця Ядвіга.

– З Польщі? Чи в нас такі водяться ... панянки? – ущипливо поцікавилась лікарка, згортаючи своє причандалля та неохоче висотуючись із квартири. Але в порозі таки встигла ощиритись на знічену Ясочку:

– У! Хіщніци! Так і рискают, так і рискают!..

– Раїсо Марківно, спасибі... і до побачення. Як надумаю перебиратися до Феофанії, повідомлю, – закрив лікарці чорну пельку задиханий голос Микити Платоновича.

Коли за лікаркою зачинилися двері, Микита Платонович сумно сказав:

– Від нині і для всіх: ви – моя племінниця. По сестрі Варварі. Усім так і кажіть. Невинна брехня іноді захищає ліпше зброї. А тепер – до справи. Відпросіться з роботи на пару днів. Скажіть, що додому край треба з’їздити. Про мене – нікому ні слова. Ради вашого ж добра... Тим паче, що я збираюся викликати нотаріуса. Не знаю, коли в них там виїзні дні... Щоб завірити заповіт... На вас, Ядвіго. Звичайно, я не поспішаю на той світ, але... путі господні несповідимі, а людина – смертна. Дещо зі свого скарбу, звичайно, віддам у музеї, галереї, щоб вам менше клопоту було. А квартиру і все, що для життя необхідне, вам заповім. З однією умовою... я хочу... хотів би... щоб ви мене провели в останню дорогу... Якщо вам це не важко буде...

Кинув швидкий погляд на Ясочку, що враз побіліла, як смерть, і замовк, мов задихнувся. А віддихавшись, продовжував:

– Ради Бога, не жахайтесь так... Це тільки пропозиція. Подумайте... Зважте. Самі. Можете з батьками порадитись... Більше ні з ким радитись не варто... Світ – страшний. І люди є всілякі. А тепер ідіть, відпросіться з роботи і вертайтеся.



– Ходімо зі мною, – сказала несхожа на лікарку лікарка, строго зиркнувши на онімілу враз жінку-радіо. За вікном сяяло розграфлене у клітинку ніжно-волошкове небо і вона подумала, що воно, це волошкове небо скоро мине. Все хороше скоро минає. І чому це так, ніхто не знає. Може, так робить Бог, щоб люди не дуже задавалися... Як невідомо за що відбирає в одних розум, а в других – совість людську... Як у цих жінок у палаті...

У кабінеті, куди вони прийшли, її вразила не блискуча апаратура, не заґратоване вікно, заслонене білими густими смугами (вона згадала: жалюзі), а свіжий, як у лісі, сутінковий холодок. Навіть травою пахло. Кількоро строгих небалакучих чоловіків і жінок у білому зразу ж взялися за неї: укладали на кушетку, садовили у крісла, обплутували дротами, підключали до комп’ютерів, міряли тиск, водили пальцем перед носом, стукали по колінах і задавали дурні запитання, наприклад, чи вірить вона в інопланетян, чи любить дивитися фільми жахів і детективи? Чи Гаррі Поттера читала, чи вийшла б заміж за старого мільйонера? Чи хотіла б жити у Києві і побачити рідних?

На всі запитання вона відповіла одним словом: Ні! – А найбільше на останнє, бо й справді не хотіла нікого бачити. А якщо чесно, боялася зустрічі з мамою, бо що вона тій бідній мамі скаже?!! Мама ж буде тільки плакати і дорікати ганьбою. Краще вже шалапутна подруга...



Ясочка і не думала переступати наказ Микити Платоновича і розповідати все Аллі. Але так вийшло. Так вийшло, що примчавши на свій секонд хенд, геть зовсім заморочена розмовою з Микитою Платоновичем, Ясочка наткнулася там на Аллу, що якраз перебирала, фиркаючи, розвішене гуманітарне дрантя з таким виглядом, наче якась пані у якомусь паризькому будинку моди. Ясно, що не почути, як Ясочка відпрошується на тиждень, Алла не могла. Отож одразу ж і вчепилася в неї кліщем: кажи, що сталось, і годі.

І Ясочка розповіла. Все. І про заповіт. Наказавши, правда, нікому-нікому ні слова.

– Да ти шо... Могила... – А далі, трохи оговтавшись від щастя подруги, порадила:

– А ти там теж – не хлапай вухами. Все прочитай. Приміть, де покладе документи, ну, щоб ... він же ж сам каже, як що... то, щоб знала де. Ну-ну, не вмлівай, твого діда ще довбнею не доб’єш! Ну, покєдива!

І пішла собі, хтозна-куди, виписуючи кренделі майже голими сідницями. А Ясочка повернулася додому, так і не знаючи, журитися їй чи радіти з усієї тої пригоди.

– Або вона симулює, або це справді катастрофічний стрес... порушення адаптивної поведінки... шоковий стан...

– Однак цей шок міг бути реакцією як на сам факт убивства, так і на якийсь негідний вчинок убитого. Можливо, він намагався її... ну... згвалтувати... образив... і в стані афекту вона і...

– Тетяно Олександрівно! Ми не слідчі. Я не знаю, чи була вона в стані афекту тоді, але те, в якому вона стані нині – бачу. І один лиш необачний крок – і ця нещасна залишиться нашою пацієнткою навіки... Це я вам заявляю як спеціаліст. А я цього не хочу. Я християнка і боюся гріха.

– Дорога Інго Модестівно! Ваше завдання як спеціаліста – грамотний діагноз, який і визначить: осудна вона чи ні. Отож – Ваш вердикт.

– Я тої ж думки, що й шановний Михайло Іванович: тут явний реактивний психоз депресивного типу, викликаний трагічною стресовою ситуацією... з галюцинаціями і суїцидними настроями... Отже, як спеціаліст заявляю: вона не дієздатна і взагалі не здатна, навіть у стані афекту, на жорстокий вчинок.

– Люди добрі, я вас прошу... при хворій... на ходу... Треба ж порадитись.

Розмова обірвалася. Вона підняла голову: просто перед нею стояла Інга Модестівна і усміхалася добрими очима. Вона згадала інші очі, дитинно-чисті, допіру ще сяючі любов’ю очі, які дивилися на неї... холодними мутними скельцями. І з жахом охопивши голову рукам, застогнала, загойдалася, як "іван-покиван”, ніби хотіла заколисати-приспати пам’ять свою, щоб та нічого не згадувала.

– Ну от бачите, – сказав докірливо чоловічий голос, – тепер буде отак гойдатися

тиждень...

Але тижня в неї не було. На другий день приїхала та сама будка і забрала її туди, звідки привезла.



То були найкращі дні її життя. Майже тиждень. Правду казала Алла: "Ти ще цього Микиту все життя будеш згадувати”. Хоч яка подруга шалапутна, а часом скаже, як зав’яже. Щоправда, понеділок не дуже вдався: заслаб Микита Платонович, зіпсувала настрій колюча баба лікарка, а потім – нехотячи підслухана суперечка Алли з тим контуженим... Ясочка й подумати не могла, що Алла може з такими... страшними бандюганами дружбу водити! І хоч той Муса нічого поганого Ясочці не зробив, лиш зиркнув скоса, але її душечка відчула: ой не з тими, не з тими Алла водиться! Та й сама вона добре це знає, он яка люта була, навіть згадувати про того вурка не хотіла. А про хлопців Алла полялякати любить... Особливо про те, які вони козли, але добре, що й такі є, бо як же без них...

Так що понеділок справді був важким. Вівторок теж. Микита Платонович лежав пластом, пив тільки ліки і чайок, лиш під вечір пригубив "рідкої бараболі”, як у них в селі кажуть на суп. Скоріше від вдячності Ясочці, котра той суп скалапуцяла. Хоч Ясочка змалечку була привчена куховарити, але по-простому, по-сільському. А Микити Платонович – чоловік городський, до всяких пундиків звик. Як Алла. Вже загодувала Ясочку своїми "хот-догами” і чіпсами.

У середу, слава Богу, трохи розвиднілося. Микита Платонович повеселів. Попросив подати йому перше-ліпше томище про художників, гортав його і, як малій дитині, пояснював Ясочці кожну картину. Ясочка довго розглядала ті, де були намальовані квіти чи краєвиди, а ті, де голі жінки, швидко перегортала. Микита Платонович тихенько підсміювався, казав:

– Та помилуйтесь собою, погляньте, які ви, жінки, прекрасні! Нічого у світі нема досконалішого, прекраснішого – як жіноче тіло! Скількох чоловіків воно надихало, скільки геніальних живописців намагалися відтворити його божественну красу. Розгадати його таємницю... Кожен по-своєму... Рубенс, конгеніальний Рубенс! Модільяні... Едуар Мане – його прекрасна "Олімпія”!..

– У нашому селі одна баба теж звалась Олімпія, але про те ніхто не знав, доки не вмерла, а як вмерла, то виявилось, що вона ніяка не Лампія, а – Олімпія. Батюшка виявив. На похороні. А я стою і думаю, яку це він Олімпію замість баби Лампії відспівує? – щоб не дивитись на голу "Олімпію”, вставила своїх п’ять копійок Ясочка, міркуючи собі, чи розляглася б отак-о їхня сільська Олімпія, хай навіть і замолоду, отак-о голою перед художником, як та з Франції, з бантиком на шиї?.. Навряд...

Бідний Микита Платонович аж закашлявся від сміху. Ясочка стривожилася: лиш очапувати став, а тут... ще, не дай Боже, погано стане! І що вона таке смішне сказала? Сказала, як у житті буває. А в Микити Платоновича аж сльози на очах.

– Панно Ядзуню, Ясочко моя, цвіте рожаний, ви мене на світі тримаєте! Невже ця спаскуджена, поґвалтована, нещасна земля ще здатна народжувати такі світлі, такі непорочні, небесні створіння, як ви? – вхопивши її руку, лепече та обціловує кожен її пальчик сухими з гарячки вустами.

І все це так несподівано, що Ясочка й руку не встигла відсмикнути. Отож сидить, як тумак, і не знає, що робити. І встидно, і дивно Ясочці, бо ще ніхто їй ніколи рук не цілував. Та й хто мав цілувати? Вар’ят тюремний Шківа?

Усе ще тримаючи долоньку Ясочки у своїй руці, Микита Платонович втомлено відхилився на подушку, блідий, задиханий, заплющив очі і ніяково попросив:

– Погладь мене по голові, Ясочко...

І Ясочка зовсім не здивувалась і не образилася. Вона ніжно гладила Микиту Платоновича по голові, думаючи здивовано про те, що всі у цьому світі хочуть ласки і доброго слова, і що всі чоловіки – то лиш великі діти...

Вона чекала, коли Микита Платонович скаже: а тепер подай мені рученьку – та й полетимо. Але Микита Платонович сумно усміхнувся на її думки:

– Щось сьогодні не літається... У старого лелеченька крилонька зомліли...



І знову, припавши лицем до ґратчастого віконця у машині-будці, поглядом вбирала

таке дороге і таке недосяжне звичайне міське життя. Здивувалася, побачивши, що на каштанах пожовкло листя, а на стіні якогось старого будинку побагрянів розкішний плющ чи виноград... Невже осінь? Як швидко біжить час!.. Хоч, здається, він стоїть, як вода у копанці...

І знову її ведуть майже попід руки у сірий похмурий будинок і похмура гугнява Маріка заводить у похмуру кімнату, розділену залізним тином. Вона сідає і чекає, здогадуючись – кого... Однак, ледве впізнає у зчорнілій на вугіль жінці, що злякано підступає до огорожі, маму. Вони плачуть. Одночасно.

– Це – неправда! Страшна неправда! Правда, доню? – питає мама затято. І вона тільки головою киває. Але цього досить, щоб у мами висохли сльози. – Ми тебе не покинемо. Ми будемо добиватися... А все вона... вона... ця проститутка... ця сука... чує моє серце... вона думає, що втече, що сховається... – захлинається прокльонами мама. І вона здогадується – на кого. Вона хоче заперечити, але її нещасний мозок прошиває блискавкою спогад! Авжеж! Вона з ним, з тим худющим бандюком, зіткнулася в під’їзді. Було темно (постійно хтось лампочку викручував), але вона розгледіла чорне, зле лице і "завірений”, жорстокий позирк. Наче у вовкулаки... Боже! Що йому було робити того пізнього вечора у їхньому будинку?! Алла ж була на своїй нічній зміні...

... Мама пішла. Згорбившись, чорна та темна... Зайшла Маріка і знову кудись повела. Як виявилось – на старе місце. В ту саму камеру-комірчину з тою самою Елеонорою. Кого ж тоді вона бачила на експертизі? – думала, але не питала – не могла чути прокуреного голосу Елеонори, брудних слів, що лились з неї, як помиї з цебра... Однак Елеонора сама почала.

– Назад наші, – хмикнула. – Ну шо ж, королева секунд хенд, тепер тобі хана. Прийдеться отвєчать по всім статтям кримінального кодекса! Кончилась, голубушка, жізнь блядская вольготная, дєньочкі беззаботниє...



А в четвер... Прокинувшись вранці, Ясочка не застала Микити Платоновича. Випарувався! Тільки на дивані халат, розшитий золотими драконами, лежить. Купочкою, ніби й справді Микита Платонович з нього випарувався...

Ясочка всі кімнати і балкони обійшла, за вікно зазирнула – нема! А Боже! Лиш цього не вистачало! Аж тут дзвінок у двері, Ясочка – до дверей відчиняти, а за ними... ой, ґвалт! Микита Платонович із оберемком білих троянд!

– Ви ж вмирали вчора! – дорікнула Ясочка, і хотіла вже, як каже мама, "висповідати” неслухняного Микиту Платоновича, але він затулив їй білий світ ще білішими і такими запахущими трояндами, що й злість пройшла...

А Микита Платонович уже розкладав на столі у майстерні "Шампанське”, цукерки, а її з букетом вмощував на диван – то так, то сяк, придивлявся, відхилявся, відходив до мольберту і звідти оглядав її.

– Дівчина з білими трояндами... Ні. Банально. Вже було... Дівчина на червоному дивані... Чудово! – і знову повертав на всі боки Ясочку, і тулив до неї з усіх боків букет.

– Ви ще ж той не домалювали, – здивувалась Ясочка, показуючи очима на мольберт.

– Він майже завершений... Ще кілька штришків – і портрет моєї Психеї готовий...

– Отакої! Вже – Психея! Ким ви лиш мене не обзивали... – надулася кокетливо Ясочка.

– Не ображайтеся, дитя моє! У моєї Музи – сто імен, і кожне я хочу оспівати. Увічнити! Я напишу з вас сто портретів, моя панно! Явлю світові сто граней мого діаманту, мого скарбу безцінного! Перед вашою красою довершеною, моя Мотронько, оніміє світ...



– Вставай! Розляглась, як корова! Я б таких... душила, як мокриць!

Перед нею стояла Маріка, похмура, з міцно зціпленим ротом.

Вона слухняно встала і побачила, що за ґратчастим віконцем – уже сіре небо і в ньому пролітає сніжок. Боже, як летить час! Хоча, хіба це він летить? Це минаємося ми. А він стоїть, як вода в копанці. Тільки хтось на берегах декорації міняє...



"Тільки хтось на берегах декорації міняє...” Ці слова Микита Платонович сказав у п’ятницю. Після того, як у четвер Ясочка цілий день просиділа з букетом на дивані, а Микита Платонович – навпроти за мольбертом. Ясочка вся затерпла, а йому – хоч би й що...

– Я мушу поспішати... Мушу змалювати мій квіт рожаной, мою білу троянду, доки роса не спала! І доки я сам не відлетів, як лелека, у далекий вирій. І не залишив вас саму наодинці з Часом, що застиг, як мертве море, тільки хтось на берегах декорації міняє...

Знаєте, панно Ядзуню, я ж колись писав вірші, і от – знову... прорвало...



Моя королево!

Трояндо моя світанна...

Евтерпо прекрасна!

Чому ми зустрілись так пізно?

Чи, може, зарано?

А може...ми стрілись – невчасно,

і ніжно, і грізно –

як серце і рана?..



Отакий песимістичний вийшов вірш... Зате, які оптимістичні портрети я з вас напишу! Я писатиму вас, панно, день і ніч...

– А хто на роботу ходитиме? – невинно поцікавилась Ясочка. Але й на це буденне запитання щасливий Микита Платонович мав відповідь:

– Якось проживемо! Тобто, не якось, а добре проживемо! Панно Ядзуню, та ми ж з вами сидимо на купі грошей! Та лиш продавши один отой кавничок, що ви в нім каву варите, місяць жити можна! А ці безцінні ікони... живопис... бронза... реліквії і раритети... Рідкісний антикваріат! Ними не лиш божевільні колекціонери – ними світові музеї марять, а я... як той скупий рицар чахну на купі злота, а краса ваша в’яне над купою недоносків європейських на тому триклятому базарі! Хоч, врешті, ми усі пропадаємо за ні за що на тому пекельному торговиську, в яке перетворили різні фарисеї і содоміти наше життя! І державу! Але –досить! Ніяких більше робіт, тільки – творчість. До речі, я вже домовився зі своїм другом, ректором одного з мистецьких вузів – будете ходити на лекції, поки що вільною слухачкою, а потім – і на стаціонар... За навчання я заплачу. Вам, панно Ядзуню, треба вчитися, просто-таки необхідно вчитися...

– Мама хотіла, щоб я вивчилась на бухгалтера, – закинула Ясочка, лякаючись неждано напророченого Микитою Платоновичем свого блискучого мистецького майбутнього.

– Господь з вами, Ясочко! – вжахнувся запальний Микита Платонович. – Який бухгалтер! З такою душею і вродою! Та ви ж просто не огранений у діамант алмаз! А тепер давайте пити шампанське! За ваше майбутнє! А завтра прийде нотаріус і ви станете повноправною королевою мого маленького царства-государства...

Категория: 49 | Просмотров: 724 | Добавил: admin | Теги: Хижачка, Галина Тимофіївна Тарасюк
» Поиск

» Календарь
«  Октябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

» Архив записей

» Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • » Поиск


    Copyright MyCorp © 2024
    Сделать бесплатный сайт с uCoz